När det kommer till fastighetsförvaltning så tänker de flesta på det praktiska – att rycka ut och fixa ett avloppsstopp, elproblem eller andra akuta fel med en fastighet. Fastighetsförvaltning handlar dock om så mycket mer om så. När det kommer till bostadsrättsföreningar så är även ekonomin en viktig del av skötseln.

Varför är det viktigt 

Många BRF:er upplever att man vid de flesta fall inte har styrelsemedlemmar som har den erfarenhet som krävs för de ekonomiska uppgifterna. Även om man kanske upplever att man har koll och arbetat litegrann med bokföring tidigare så kan det finnas andra uppgifter som man vill få hjälp med. Inom en BRF kan exempelvis följande ekonomiska uppgifter göras:

  • Bokföring
  • Rapportering och årsredovisning
  • Moms, skatter och arbetsgivaravgifter
  • Deklarationer
  • Hyreskontrakt

Detta är dock bara en bråkdel av det som behövs göras. Görs de dessutom inte på rätt sätt så kan det vara en förödelse för hela föreningen. Om det däremot sker på rätt sätt kan det istället resultera i mindre kostnader, lägre hyror och mycket annat positivt!

Hur får man hjälp?

För att få hjälp med dessa uppgifter så rekommenderar vi att man antingen hittar och anlitar en fastighetsförvaltare eller en redovisningsbyrå med auktoriserade redovisningskonsulter. Ibland kan dock vara svårt att hitta någon som lever upp till det man söker eller också kanske man inte matchar på ett personligt plan.

Ett bra tips för att hitta rätt hjälp är att leta upp ett par lokala aktörer och starta en konversation med dem. Fråga vad dem har utfört för typ av arbeten tidigare och om det finns eventuella referenser. På så sätt får du en bättre bild av företaget och hur ni matchar på ett personligt plan. Därefter bör ni begära in offerter från de som känns bäst, för att sedan ta ett beslut baserat på både pris och kunskap. Följer du dessa steg så behöver det inte vara svårt att hitta hjälp och få en välskött ekonomi!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 + sex =