Uppsala, där vi bor har inte bara en massa fina byggnader, Uppsala har även Fyrisån och faktiskt ett båtliv.

Båtlivet har tilltagit de senaste åren. Dels eftersom Fyrisån fick en ny båtbrygga för något år. Men sedan finns det även fulla båtbryggor straxt utanför staden också.  Sammanlagt finns det ungefär 950 båtplatser vilket är för lite. Köerna är långa.

Ett alternativ är då att hyra in sig på någon av turistbåtarna. Där kan man äta buffé samtidigt som man njuter av havets vågor. Nu är det förvisso vinter vilket betyder att de flesta turerna inte längre går. Men innan vi vet ordet av så är våren här igen och då är en tur på böljan verkligen att rekommendera.

Uppsala från sjösidan.

Fyrisån med sina åtta mil är faktiskt Upplands längsta å.

Populära resmål med båten är Sigtuna och Skokloster. Skokloster är förutom ett väldigt roligt namn på ett kloster även ett barockslott. Sådana har vi inte så jättemånga av i Sverige, vilket gör det väl värt ett besök.

Det går också att ta båten från till exempel Stockholm till Uppsala. Då passerar man tre broar – åker man segelbåt är det bra att kontrollera att inte masten är för hör innan du beger dig av. Annars kan man ju alltid hyra eller köpa ett båtsläp och köra i båten där man vill.

Har man varken båt eller pengar till en båttur går det ju även bra att bara sätta sig på någon av parkbänkarna längs ån och njuta av känslan och utsikten.

Under en längre tid har Fyrisån tyvärr varit i så pass dåligt skick att myndigheterna till och med avrått människor från att bada. Den positiva nyheten är att provtagningar som gjorts på ån de senaste åren visar att Fyris har börjat må lite bättre. Vacker är den också – titta bara på alla tusentals inlägg som postats med Fyris som motiv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 − fyra =